Tunteet ovat osa itseilmaisua. Tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen onkin keskeisen tärkeä Rakentavan vuorovaikutuksen elementti. Omien tunteiden tiedostaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Esimerkiksi, mikäli tunnekokemustaan kuvailee aloittamalla: ”Minusta tuntuu siltä, että…”, kyse voikin olla tunteiden sijaan mielipiteen ilmaisusta. Tällöin on hyvin mahdollista, että ei tulekaan tunteineen ymmärretyksi.
Näkökulmia henkiseen väkivaltaan
Lisätty 10.02.2020
Tämä kirjoitus pohjautuu psykoterapeutti (VET) Veli-Matti Saarisen RVMT-hankkeessa 14.6.2019 pitämään luentoon henkisestä väkivallasta.
Henkisen väkivallan vaikutukset ulottuvat laajalti ympäristöönsä ja henkinen väkivalta aiheuttaa aina monenlaisia ongelmia. Se voi vaurioittaa vakavasti turvallisuuden tunteen kokemista ja jopa särkeä sen. Jokainen tapaus sekä väkivaltaiset teot ja niiden seuraukset ovat aina erilaisia – samoin sekä tekijän että uhrin kokemukset. Kaikkiin väkivallan muotoihin liittyy kuitenkin saman tyyppisiä mekanismeja. Väkivaltainen toiminta on nimenmukaisesti vallan käyttöä – sen väärinkäyttöä. Tässä kirjoituksessa näkökulmana on lähtökohtaisesti henkinen väkivalta, mutta suurimmalta osin tässä esitetyt asiat pätevät myös muihin väkivallan muotoihin.
Johdanto henkinen väkivalta -teemaan
Lisätty 10.02.2020
Väkivaltakokemuksia löytyy usein mielenterveysongelmien taustoista.
Tämä on noussut vahvasti esille myös Rakentava vuorovaikutus mielen-terveyden tukena -hankkeen piiristä. Koettu väkivalta vahingoittaa ja altistaa monille mielenterveyden häiriöille.